André Nilsen Ibenholt, teknisk sjef i Veifo, og Pål Skretteberg i Å Insite ser på installasjonene av energimålere.

Energidata lar deg jobbe smartere med driftsoptimalisering

Skal du sikre optimal drift av bygg, lønner det seg å være i forkant. Med god innsikt i eget energiforbruk, har du et nyttig verktøy for nettopp dette.

Published Last updated

Å drifte et bygg optimalt, er noe ganske annet enn bare å drifte det. Når det gjelder sparing av tid, ressurser og energi, kan små justeringer og forbedringer til sammen utgjøre (unnskyld uttrykket) en stor Å.

Små avvik er vanskelige å oppdage før de har blitt så alvorlige at det er umulig ikke å legge merke til dem. Mange driftere bruker mye tid på å lete etter feil og regelrett brannslukking – som ikke er optimalt for noen.

Jobber preventivt med vedlikehold

André Ibenholt i Veifo er teknisk forvalter og rådgiver på Galleri Oslo, et krevende bygg han selv betegner som den stygge andungen:

– Kan man lykkes her, kan man lykkes hvor som helst.

Ved hjelp av hundrevis av målepunkter, og data med oppløsning på millisekundnivå, har de halvert energiforbruket på bygget, redusert strømkostnadene med mye mer, og frigjort om lag 800 manuelle arbeidstimer fra vedlikeholdsarbeid.

Sanntidsdataene har gjort det mulig å spotte avvik i øyeblikket det skjer, og lenge før de blir merkbare. Det gjør det også mulig å legge vedlikehold til mer ledige perioder, siden det ikke har rukket å bli kritisk ennå.

– Vi plukket for eksempel opp i dataene våre at ventilasjonsmotoren ikke var like effektiv som før, så da byttet vi lageret mens vi hadde tid og kapasitet til det. Vi vet nøyaktig hvordan tilstanden er på parken vår, hver eneste dag, sier André.

Ikke undervurder verdien av rutiner og bruksmønstre

I eldre bygg er det lett å skylde på gamle tekniske anlegg og dårlig isolasjon. Men ofte går vel så mye energi til spille på grunn av mangelfulle rutiner og vilkårlige bruksmønstre.

Hvert tekniske anlegg har sin egen unike signatur. Når du vet hvordan forbruksmønsteret til komponenter skal se ut, er det også lett å se når noe endrer seg. Men da må du ha rutinene på plass for å overvåke det, samt målepunktene til å plukke det opp.

Eksisterende servicepartnere og energirådgivere gjør allerede en god jobb, men de er prisgitt dataen de har tilgang på. Når de (og etter hvert, AI) kan lese av i sanntid hvordan ulike komponenter presterer, kan et bygg fininstilles til å få maksimalt ut av energien som forbrukes – og gjøre vedlikeholdsarbeidet mindre tidkrevende.

Leverandør av energidata

Å Insite leverer energidata som en tjeneste. Dataene leveres med valgfri oppløsning på API og kan benyttes på tvers av ulike systemer og softwareløsninger. Les mer her.

 

Powered by Labrador CMS