ERFARNE 3D-SKANNERE: Både Tommy og Therese Hagenes har skannet mange bygg og vet hva som skal til for å skape digitale tvillinger av høy kvalitet.

ANNONSØRINNHOLD

Teknologien som blåser nytt liv i utdaterte bygg

Smarte bygg er fremtiden, men de fleste ble bygget for lenge siden. Moderne 3D-skannere og sensorer gjør det nå både billig og enkelt å blåse nytt liv i utdaterte bygg.

Published

– Hvert år rives mange bygg fordi de ikke tilfredsstiller dagens krav til luftkvalitet og energibruk. Når vi begynner å hente data, så viser det seg imidlertid ofte at man med bare små grep kan gjøre bygget både fremtidsrettet og bærekraftig. Ofte kan man med litt fakta på bordet redde et rivningstruet bygg, sier Tommy Hagenes i selskapet Energy Control.

Google Street View for bygg

Selskapet har spesialisert seg på ny eiendomsteknologi, og de siste årene har Tommy og hans kolleger testet nesten alt av ny eiendomsteknologi som har blitt gjort tilgjengelig på markedet.

– Vi har testet både sensorer, robothunder og vindusvaskere. Mye er smart og mye av teknologien holder det utviklerne lover, men felles for mange av løsningene er at de blir mye bedre om de pares med en fotorealistisk 3D-modell av bygget, sier Hagenes.

3D-modellen lages gjennom en enkel skanneprosess, noe du med en rask innføring enkelt kan gjøre selv. Små bygg kan ved hjelp av skannere fra Matterport skannes på noen timer, mens større bygg naturlig nok tar litt mer tid. Dataene fra Matterport-skanneren lastes automatisk opp i en fotorealistisk 3D-modell.

– For de som ikke har brukt dette før, så minner det om Google Street View, bare at kvaliteten er mye, mye bedre. Inne i 3D-modellen klikker man seg enkelt rundt i bygget. Vil du for eksempel ta en nærmere kikk på byggets tekniske rom, så går du inn i dette rommet, hvor du kan studere både teknisk utstyr og fysiske mål. Målene er så nøyaktige at de kan brukes av arkitekter og benyttes i BIM-modeller, sier Hagenes.

Kraftfullt verktøy

Med 3D-modellen på plass, har man etablert rammeverket for byggets digitale tvilling og det som skal til for å virkelig lære bygget å kjenne.

Neste skritt er å plassere ut trådløse sensorer. Disse måler alt fra energibruk og luftkvalitet til hvor mange som til enhver tid er til stede i bygget.

– Sensorene plasseres også ut i 3D-modellen, hvor dataene fra hver enkelt sensor blir tilgjengelig. Dermed kan man sitte på kontoret og sammenligne luftkvalitet og energibruk i to identiske rom, sier Hagenes.

På bare noen få dager har man dermed ikke bare fått på plass en digital tvilling, men også et svært kraftfullt verktøy som kontinuerlig samler live data fra bygget.

FREMTIDEN?: Kanskje vil Tommys robothund, Lassie, snart ta Matterport-skanneren på ryggen og stå for deler av 3D-skanningen. Matterport-skanneren kommer som et kit med det du trenger. 3D-modellen kan kombineres med sensorer, slik at du får en levende digital tvilling av bygget ditt.

– Vi har flere eksempler på at dette har vært med å redde store næringsbygg. Rivning var anbefalt, men informasjonen som skulle underbygge dette fantes egentlig ikke. Når vi begynte å samle data, så viste det seg imidlertid at det bare var relativt små oppgraderinger som skulle til for å løfte byggene opp på et svært bærekraftig nivå, sier Hagenes.

Finner feil som er umulig å finne

For Tommy handler dette om mye mer enn eiendomsteknologi og smarte bygg. Det handler om at teknologi er et viktig verktøy på reisen mot en mer bærekraftig eiendomsbransje.

– Ny eiendomsteknologi gjør det både billig og enkelt å tillegge seg kunnskap som før var svært vanskelig tilgjengelig. Denne kunnskapen bør vi bruke for å gjøre eiendomsbransjen mer bærekraftig, sier Hagenes.

Dette handler ikke bare om rivning, det handler også om at teknologien kan bidra til å styre eldre bygg på en langt smartere måte.

– Vi har sett eksempler hvor ventilasjonsanlegget har gått for fult hele døgnet og feilmonteringer som har bidratt til elendig inneluft. Dette er ofte enkle feil, men som nesten er umulig å oppdage uten at man måler. En 3D-skanning og noen sensorer er en billig og effektiv måte å bli bedre kjent med bygget og hvordan det faktisk fungerer. Kan det også være med å forhindre at bygget rives, så er det særdeles vel anvendte penger, sier Hagenes.

Bygg er bare begynnelsen

Hagenes var tidlig ute med 3D-skanning og har både testet og brukt Matterport-skanneren i bygg-sammenheng i flere år. Han tror at man etter hvert vil se 3D-skanning brukt i svært mange andre sammenhenger.

– Mulighetene er mange, og det er ikke vanskelig å se for seg 3D-modeller som nyttige verktøy for eksempel ved brann. Jeg tror imidlertid at bygg bare er begynnelsen. Vi er i dialog med aktører i helt andre bransjer og jeg tror derfor at vi om ikke så lenge vil 3D-skanne både skip og oljeplattformer. De kan være et svært nyttig verktøy i modifikasjonssammenheng og gjøre teknisk bistand enklere. Mulighetene med 3D-skanning er slik jeg ser det enorme, sier Hagenes.

Vil du vite mer om 3D-skanning og mulighetene som Matterport-skannerne representerer?
Les mer her: https://www.energy-control.no/3d-scan

Tommy Hagenes når du også på mobil 403 24 040.

Er du ikke helt klar for å kjøpe din egen 3D-skanner?
Du kan bestille komplett 3D-skanning og raskt få en digital tvilling av bygget ditt her:
www.dtwin.no

Powered by Labrador CMS