ANNONSØRINNHOLD

TermoRens as - best på rens av rør og legionellasikring

- En tøff påstand, men den kan jeg stå for, sier Thore Andreassen som startet TermoRens AS i Skien i 1994.

Published

Thore er rørleggermester og VVS ingeniør og har vært i bransjen helt siden 1972.

Han begynte da i lære hos Norges første kvinnelige rørleggermester, Ingeborg Markussen. Han tok mesterbrev i 1977 og overtok Sanitær AS etter Ingeborg i 1980.

Han har bred erfaring innen VVS og etter å ha solgt Sanitær AS i 1988 bygget han opp Bluchers (rustfritt) forhandlernett i Norge før han startet TermoRens as i 1994.

Fordelen min, sier han, er at jeg har erfaring med de fleste produkter og har blitt "gammal nok" til å fortelle mine erfaringer uten å bry meg om hva andre måtte mene.

- Jeg snakker utifra egen erfaring og blir noen ganger flau på noen leverandørers vegne over hvor langt man kan gå for å få solgt inn et produkt på feil informasjon.

Så la oss se litt på hva TermoRens selv har satset på.

Rens av rørsystemer

TermoRens har produsert rensevæsken med samme navn helt siden oppstarten i 1994. I begynnelsen renset man i hovedsak varmeanlegg, men væsken viste seg så effektiv at både kjølesystemer og vannledninger raskt også kom på banen.

Siden starten i 1994 har denne rensevæsken spart kundene for millioner i form av energi og ved å forlenge utstyret i anleggene betydelig. Utstyr som varmevekslere, beredere, varme og kjølebatterier, gulvvarme systemer, radiatorer etc blir nemlig ikke dårlige ved årene.

Problemet er at det blir innvendig begroing som minsker effekten såpass at man til slutt velger og bytte ut med nytt. Det er helt unødvendig når man renser. Anleggene får tilbake sin opprinnelige effekt. Dette er svært viktig nå med dagens energikostnader på strøm, olje etc.

Fyrkjeler kastet også ut over hele landet og erstattes med varmepumper eller el kjeler. Da er det spesielt viktig å ha et rent anlegg som klarer å avgi effekten riktig i bygget. Før kunne man kjøre en kjele som stod å hoppet nede i kjelleren og som lå på godt over 90 grader for å true effekten frem i bygget. Slik er det ikke lenger. Man jobber med mye lavere temperaturer og derfor er det også svært viktig å ha rene anlegg.

Biofilm gjerne bundet opp med oksider i vannledninger er grobunn for legionella bakterier. Ved å benytte Termorens rensevæske fjernes dette over natten. TermoRens as har hatt mange "utrykninger" til både hotell, idrettshaller, borettslag, sykehus etc som har hatt store utbrudd. Rensevæsken fjerner alle bakterier i løpet av en times tid, men når man først doserer inn væsken lar de den være i anlegget over natten for også å fjerne belegget inne i rørsystemet. Da kan man eventuelt installere et fast system for legionellasikring.

Legionellasikring

TermoRens AS har jobbet aktivt med legionellasikring helt siden 2007. De har god erfaring med alle metoder og vet hva som virker og ikke virker samt fordelen og ulempene ved de forskjellige systemene. Andreassen forteller at TermoRens as fra januar 2022 kun selger produkter som ikke krever inn dosering av kjemikalier eller tilsetning av tungmetaller til drikkevannet.

Alle stoffer som tilsettes drikkevannet må ha godkjennelse av Mattilsynet rett og slett fordi de i utgangspunktet ikke er bra. Man får da tillatelse til å tilsette en viss mengde. Dette reduserer igjen effekten mot bakterier og noen kan også være allergiske.

TermoRens har derfor stoppet salg av både klordioksid anlegg og kobber/sølv anlegg. Selv om disse anleggene er effektive mot legionella blir risikoen for stor. Senest for tre uker siden fikk de en ny kommune som ga opp klordioksid. Det hadde oppstått en feil på anlegget som gjorde at beboerne på sykehjemmet fikk grønt hår og teknisk rom hadde rett og slett oksidert. Kobber / sølv gir andre problemer som å farge porselenet sort eller turkis. Fargen setter seg i porselenet og er ikke til å få bort. Man har derfor valgt å takk nei til å gi pris hvor slike anlegg er beskrevet av VVS konsulenter.

Metoden TermoRens AS satser på nå er anodisk oksidasjon. Resultatene fra mer enn 400 anlegg av denne type over 15 år med oppfølging med legionella dyrkningsprøver lyver ikke. Mange stor bygg som har hatt store problemer med høye legionella nivåer har fått sitt problem løst.

TermoRens AS produserer selv nå disse anleggene som har fått navnet LegioTerm i Norge. Pr dato ivaretar TermoRens as nær 1000 bygg i forhold til legionellasikring. Kundemassen består av mange kommuner, fylker, statsbygg, forsvaret, hotellkjeder,etc.

Den siste kunden TermoRens AS inngikk avtale om legionellasikring hos var DnB Eiendom. Her skal alle byggene kartlegges og legionella sikres. I tillegg begynner markedet i Spania og røre på seg. Det er nylig inngått kontrakt med et av Spanias største sykehus i Santiago om legionellasikring.

Powered by Labrador CMS