Annonsørinnhold:

Prosjektleder Marte Skarpnord og rørlegger Benjamin Jansen foran byggeplassen til Torgkvartalet Myrvoll Stasjon.
Prosjektleder Marte Skarpnord og rørlegger Benjamin Jansen foran byggeplassen til Torgkvartalet Myrvoll Stasjon.

Hvem tar ansvar på byggeplassen?

På Myrvoll Stasjon er det prosjektleder Marte Skarpnord fra Østfold Rør som har ansvar for rørleggerinstallasjonene sammen med sitt team. Vi møter henne og rørlegger Benjamin Jansen for å prate om en arbeidsdag på prosjekt.

Entreprenøren JM bygger nå 153 leiligheter og seks næringslokaler på Myrvoll Stasjon. Østfold Rør har ansvar for rør-installasjonene noe som krever en organisert prosjektleder, en erfaren rørleggger-BAS og dyktige rørleggere.

- Å jobbe prosjektbasert som rørlegger er ganske annerledes. Det er en annen type jobb, annet utstyr og flere folk å forholde seg til. Vi jobber i team og dette gjør at man kan lære av andre, og at vi alltid har noen å be om hjelp, forteller Benjamin.

Marte som er prosjektleder har blant annet ansvar for at kundens kravspesifikasjon samsvarer med leveransen, oppfølging av framdrift og prosjektøkonomi.

- Jeg har jevnlige møter med entreprenøren, både byggemøter og fremdriftsmøter. Dette er viktig for å få avklaring rundt utfordringer og for å passe på den daglige flyten. Jeg er mellomleddet som har kontroll på hva som må ordnes fra vår side på prosjektet, forteller Marte.

Interessert i å jobbe som prosjektleder for Østfold Rør? Søk stilling her!

Hva gjør rørlegger på prosjekt?

Benjamin startet rørleggerstudiet på Borg videregående. Etterpå søkte han lærlingplass hos flere rørentreprenører, men startet hos Østfold Rør gjennom et bekjentskap. Han begynte lærlingtida i slutten av 2016, og bestod svenneprøven i desember 2019.

- Jeg trives godt fordi Østfold Rør har mange forskjellige prosjekter slik at man får prøvd litt av hvert. Det er varierte arbeidsdager og man kjeder seg aldri. På prosjekt har jeg lært mye om hvordan man jobber med andre, og effektiv kommunikasjon. Det er viktig å videreformidle ting på store prosjekter, forklarer Benjamin.

Torgkvartalet Myrvoll Stasjon har han vært med på utstyrsmontering, og sjakter og avløp i kjelleren. Han synes det morsomste med jobben er monteringsdelen fordi man sitter igjen med et konkret resultat man kan være stolt av.

Lyst til å jobbe i Østfold Rør? Søk på stilling som BAS her!

Illustrasjon fra Myrvoll Stasjon
Illustrasjon fra Myrvoll Stasjon

Fra Petroleum til prosjektleder i rørbransjen

Prosjektleder Marte har en annerledes bakgrunn med bachelor i bioingeniørfag og petroleumsteknikk. Hun kom fra petroleumsnæringen i Stavanger til Sarpsborg hvor hun fikk jobb som prosjektleder i Østfold Rør i oktober 2019.

- Metoden å jobbe på i forhold til leverandører og en byggherre er ikke så annerledes fra petroleumsbransjen. Prosjektene baserer seg fortsatt på å følge regler, holde frister, lede et team. Det formelle er ganske likt, men det er veldig viktig for meg å ha en god Rørlegger-BAS siden jeg ikke er VVS-utdannet.

Marte syns det er veldig spennende å få erfaring i en helt ny bransje. Hun liker å lære nye ting og mener at selv om utdannelse er viktig, kan man lære mye av praksis. Erfaringen fra en annen bransje som kan anvendes videre i prosjektlederstillingen hos Østfold Rør viser at det er mange veier å gå. Særlig evnen til å sette seg inn i prosjekter og å følge prosedyrer har hun dratt nytte av nå.

- Det er veldig strenge prosedyrer i petroleumsbransjen, spesielt på plattform. Dette er vel så viktig på byggeplass og bidrar til å trygge byggherre, arbeiderne og arbeidsgiver. Østfold Rør har egne prosedyrer for hvordan enkelte jobber skal utføres som er med på å kvalitetssikre leveransen, sier Marte.

Les mer om å jobbe i Østfold Rør her!

Proaktive byggherrer og flyt i prosjekter

Som prosjektleder og rørlegger på byggeplass må du ha forståelse for de tekniske tegningene. Anleggene kommer ofte i større dimensjoner, i leilighetskompleks må de inn med større varmeanlegg, forbruksvann, sprinkelrør og kjeller- og avløpsrør med lange rørstrekk til hovedanlegg. Teknisk rom er også veldig annerledes enn i private prosjekter.

- Det er ganske omfattende fordi det er andre leverandører og annet type utstyr enn man er vant med hvis man jobber på service eller privat, sier Benjamin.

Sammen med JM har de også fått mulighet til å bidra mer i planleggingsfasen. Slik kan rørentreprenøren som skal foreta installasjonen komme med rådgivning og forslag som kan bidra til en enda mer kostnadseffektiv byggeplass.

- Tegningene kan ofte være en utfordring fordi det er ikke alltid det som er beskrevet er gjennomførbart, og dette må vi løse sammen med byggherre. Her er JM veldig flinke slik at vi kommer frem til gode løsninger sammen, avslutter Marte.

Powered by Labrador CMS