Annonsørinnhold:

Daniel Holmberg med husets gamle oljetank
Daniel Holmberg med husets gamle oljetank

Installasjon av bergvarme - hva nå?

I forbindelse med utfasingen av fossilt brensel investerte Daniel Holmberg i bergvarmepumpen alpha Innotec i 2019. Her er sluttbrukers erfaring etter ett år med bergvarme og tips til rørleggeren for vedlikehold og kundetilfredshet fra leverandøren, Høiax.

- Man er alltid litt skeptisk fordi man hører mye godt om ulike systemer, men for vår del har bergvarme vært et riktig valg og helt uproblematisk. Selve utskiftingen gikk som planlagt og gjennom dette året har vi spart både energi, penger og hatt mye jevnere varme, forteller kunden Daniel Holmberg.

Bergvarmen ble lagt til lukket energisystem mot gamle radiatorer, i tillegg til at det ble satt opp en viftekonvektor i kjelleren. Med riktig behandling har væske/vann-varmepumper god virkningsgrad hele året på grunn av stabilt energiopptak fra bergvarmen. Pumpen har lang teknisk levetid som gjør det til en god investering for kunden. alpha innotec er turtallsregulert og styrer både effekt og temperatur som huset trenger til enhver tid.

Energieffektivitet og sparing

I dette prosjektet ble det estimert at husets totale energiforbruk reduseres med ca. 70%. Daniel ville kunne spare 30.000 kroner på strøm i året og regner med å ha nedbetalt anlegget på syv til åtte år.

- Vi har kuttet ut tre kubikk med olje og spart cirka 22% i strøm i tillegg til utgifter på olje. Det er betydelige summer. Det er en ganske liten sum å betale i forhold til hva man sparer, spesielt med tanke hvor mye tid man bruker hjemme. For oss som allerede har vannbåren varme installert vil jeg absolutt anbefale bergvarme, sier Holmberg.

Kunde Daniel Holmberg med prosjektleder Bengt Are Eriksen fra Energiinovasjon
Kunde Daniel Holmberg med prosjektleder Bengt Are Eriksen fra Energiinovasjon

Dette er ofte det beste argumentet. Kunden er opptatt av å spare mest mulig og som rørlegger kan du henvise til suksessprosjekter for å gi de en god illustrasjon av hvordan dette fungerer i praksis. Andre faktorer som påvirker kjøpsatferden kan være effektiv installasjon, utseende og miljøfordelen.

Serviceavtaler – et glemt kapittel?

Høiax anbefaler service på alpha innotec-pumpen etter første driftsår, også annethvert år senere, spesielt i garantiperioden. Har du installert varmepumper har du også en god mulighet til å selge inn serviceavtaler.

- Det er et litt glemt kapittel hos rørleggeren, men jeg vil tro at huseier er svært opptatt av det. Det er viktig å lage serviceavtaler og følge de opp. Et tips kan være å planlegge de på mindre opptatte dager, og stikke innom kunder som er i nærheten av de andre jobbene som er lagt opp for dagen. Slik kan service ha stort inntjeningspotensial for rørleggeren, i tillegg blir det mer kostnadseffektivt for sluttbruker som gir økt kundetilfredshet, forteller varmepumpeansvarlig i Høiax Glenn Petersen.

Vedlikehold på oljefyr er ofte dyrere, og ved å unngå service på lukkede energisystemer kan dette også bli svært kostbart. Det er viktig å informere kunden om servicebehovet til systemer du installerer. Rørleggere treffer ofte på anlegg som går tungt fordi kundene ikke er klar over dette.

Teknisk rom med varmepumpen alpha Innotec
Teknisk rom med varmepumpen alpha Innotec

Installasjon som gir effekt

Du skal alltid følge instruksjonen til leverandøren. Høiax holder også kurs for installatører som leverer deres produkter.

- Når det kommer til bergvarmepumper er planlegging veldig viktig. Det kan være kjekt å ha en prosjektleder som koordinerer hele prosessen. alpha innotec-varmepumpen er innovativ på både design og konstruksjon, noe som gjør det enkelt for installatøren. Den har et unikt styringssystem som kan kobles på web, og som gir Høiax, partner og kunden full kontroll, fortsetter Petersen.

- Det som er viktig i alle slike prosjekter er at sluttresultatet funker, holder avtalt tid for installasjon, og litt orden. Installatør tar de fleste serviceoppdrag hos oss, som huseier har jeg åpnet luftepotter 1 gang i mnd. for å sjekke om det kommer ut luft. Ellers føler jeg systemet fungerer best når vi ikke rører det, og er mest energismart nå det går på innstillingene som er satt. Det viktigste er at vi har fått et svært behagelig inneklima. Vi vet om flere som gikk for billigere alternativer i vårt nabolag, og de har rapportert om døde blomster og tørt inneklima. Det er bedre med bergvarme og vi er veldig fornøyde, avslutter Holmberg med et smil.

Powered by Labrador CMS